Lučka

1.260g; 40cm; 31.teden

Bil je četrtek. Povišan krvni pritisk sem imela že malo več kot en teden. Mislila sem si, da to sicer ni nič takšnega, vseeno pa sem poklicala svojo ginekologinjo. Ta me je takoj napotila na kontrolo v porodnišnico Ljubljana. Še vedno sem si govorila, to zagotovo ni nič takšnega, še en pregled več.

V porodnišnici sem najprej dala urin. Test je pokazal visoko vrednost beljakovin v urinu. Pregledovali so me vsaj štirje zdravniki in tedaj sem se zavedela, da vse skupaj ni ravno nedolžna zadeva. Tisti četrtek sem tako ostala v porodnišnici z diagnozo hude preeklampsije. Bila sem komaj v 31. tednu nosečnosti. Ker se je stanje zelo hitro slabšalo in sva bili ogroženi tako jaz kot tudi Lučka, so me v soboto, 30. 1. 2016, odpeljali na urgentni carski rez. Rodila se je punčka s 1.260 grami, ki ni bila samo nedonošenček, ampak tudi zahiranček. Porodna teža ji je padla na celih 1.000 g.
Ko sem prvič prišla do nje v enoto intenzivne terapije, sem bila hvala bogu na vozičku, saj sem se ob pogledu na malo nebogljeno bitjece zlomila. Ko sem drugič prišla do nje, pa sem ji vztrajno ponavljala, vse bo okej, Katka je prišla k tebi – nisem še namreč dojela, da sem postala mama, točno dva meseca prezgodaj. Bili so dobri dnevi, pa spet malo slabši. Še dobro, da imamo mamice v ljubljanski porodnišnici apartma za mame, ki je namenjen ravno nam, mamicam, ki imamo otročičke na intenzivni negi. Zame največja rehabilitacija v tem težkem obdobju je bila ravno rama, tolažilna beseda, smeh, solze drugih mamic naših malih borcev, s katerimi smo postale prijateljice in smo še dan danes v stikih.
Čez mesec dni sva z Lučko odšli domov, takrat je imela dva kilograma. Mala štručka je rastla in zrasla v štiri-in-pol-letno princesko, ki še danes prehiteva z vsem. Sama sem mnenja, da bodo otroci, ki so nedonošenčki, v življenju borci. So otroci, ki premorejo in delijo največ ljubezni, kot jo lahko. In Lučka jo vsak dan deli s svojo mlajšo sestrico Paulino, ki je bila normalno donošena in pri kateri je nosečnost potekala brez posebnosti, seveda pod budnim nadzorom zdravnikov. Zato le pogumno, mamice s predhodno preeklampsijo. Namesto enega imamo sedaj v družini dva čudeža.  

Fotografije

junakiprveganadstropja@gmail.com

Share on Instagram

031-557-179